dijous, 21 de febrer del 2013

DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA, 21 DE FEBRER


DECLARACIÓ PER LA LLENGUA MATERNA I EL BILINGÜISME REAL
El Moviment Cívic d’Espanya i Catalans defensa el valor de la pluralitat lingüística
El MC d’Espanya i catalans aposta per la valoració de la llengua materna en l’aprenentatge, pel foment del bilingüisme en els centres educatius, amb la riquesa que comporta tenir el català i el castellà. I també fa una aposta decidida per l’anglès i altres llengües.
El Moviment Cívic d’Espanya i catalans va aprovar, en la seva reunió de junta del dissabte, dia 16 de febrer un manifest a favor de la pluralitat i la llibertat en els nostres centres educatius, recordant la importància de la llengua materna i del respecte que s’ha de donar a aquest fet.
‘Hem defensat sempre qualsevol acció que vagi dirigida en aquest sentit’ ha recordat Manel Parra, president de l’associació que ha estat col·laborant per tal de divulgar la I Jornada per la llengua materna i el bilingüisme que aquest dissabte, dia 23 de febrer ha organitzat l’Associació per la Tolerància.
Parra ha explicat que és molt important la tasca que han fet al llarg de molts anys associacions com aquesta o com Convivència Cívica Catalana, que han estat conjuntament amb altres grups capdavanters en la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans.
El Moviment cívic va impulsar el desembre passat un document marc que van presentar en una xerrada col·loqui a les Cotxeres de Sants el dia 20 de desembre.
Per la seva banda, M. Dolors Martín, vicepresidenta de l’associació, que va ser una de les ponents en l’esmentada xerrada-col·loqui ha exposat que “un percentatge elevat, segons estudis realitzar a la població catalana, indiquen un posicionament a favor de l’ensenyament bilingüe com eina d’enriquiment cultural, enriquiment de la persona, d’integració i cohesió social”.
Un altre ponent d’aquest acte de l’Associació Moviment cívic d’Espanya i catalans, Ignasi Luna ha recordat que “el fonament  per a una bona educació i, per tant, pel futur d’una societat sana i en ple desenvolupament d’acord amb la seva tradició i el seu ple progrés, passa sense cap mena de dubte per una societat lliure i amb criteri propi. De tal manera que afaiçonant, cuidant i potenciant una educació en la/les llengües maternes pròpies i/o altres llengües, però fonamentades en una adequada formació per a potenciació i millora notable d’un futur laboral, és como ha de plasmar-se el potencial cultural i intel·lectual dels ciutadans”.

Tot això es fonamenta en l’absoluta llibertat d’elecció dels pares, a escollir el centre educatiu que considerin més adients per als seus fills i en una correcta planificació de les lleis educatives que compte amb l’acceptació majoritària de la població.
La nostra aposta per defensar de la millor manera possible els interessos dels catalans, passa per continuar donant un sí rotund a Espanya i a la Unió europea. Un sí a la legalitat, a l’estat de dret i a l’esperit de ciutadania. Un sí a l’aprenentatge en llengua catalana i també en llengua espanyola, amb la importància de la llengua materna i el respecte de la rica pluralitat lingüística que tenim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada